Pendlare på väg ombord på UL:s Upptåget i Morgongåva. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Pendlare på väg ombord på UL:s Upptåget i Morgongåva. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio Foto: Sveriges Radio

Forskare om kommunchefer som inte bor där de jobbar

1:51 min

Bara en av länets åtta högsta kommunchefer bor i den kommunen som de jobbar i. Något som inte är så konstigt längre enligt Rolf Solli från Högskolan i Borås som har forskat på kommunchefer och offentlig förvaltning.

Genom reklam och olika projekt försöker kommunerna i Uppsala län att locka fler att flytta till kommunerna. Men av de åtta högsta kommunala cheferna i länet är det bara en som bor där de jobbar.

Rolf Solli, professor på högskolan i Borås och mångårig forskare på kommuner och offentlig förvaltning, menar att det tidigare inte var vanligt att vi pendlade mer än 45 minuter och att det i dag finns mindre argument för varför en kommunchef ska bo i den kommun hen jobbar för.

– Det finns de som hävdar att man ska bo i sin kommun i alla fall, även om det inte finns några tyngre argument kvar. Och då är argumentet nästan hela tiden att om man fattar beslut som är bra för en själv är det bra för kommunen också, säger han. 

Rolf Solli tillägger dock att det också finns en grupp som anser att kommunchefer bara hamnar i jävsituationer om de bor i kommunen de bor i. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista