Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Smittskyddsläkare kritiserar brister i mässlingskontroll av vårdpersonal

2:28 min

Kontrollera så att vårdspersonalen är skyddade mot mässling - den uppmaningen kommer nu från Smittskyddsenheten i Region Uppsala som också kritiserar att det inte gjorts ordentligt tidigare.

I Göteborg var det ett stort mässlingsutbrott där en smittad vårdanställd kan ha fört sjukdomen vidare till nyfödda barn. 

Helena Palmgren som är biträdande smittskyddsläkare på Region Uppsala säger att det är nu viktigt att undersöka personalens skydd mot mässling här i Uppsala län.

– Därför att de kan smitta patienter. Dessutom är vårdpersonalen extra utsatta eftersom personer med mässling söker sig till vården.

Hon menar att utbrottet av mässling i Göteborg är ett exempel på det.

– De flesta av de 12 personer som smittades i Göteborg smittades inom sjukvården. En del smittade personal som i sin tur kan smitta andra patienter inom vården, säger Helena Palmgren.

Uppmaningen från Smittskyddsenheten i Region Uppsala nu är att verksamhetschefer på sjukhusen och vårdcentraler kontrollerar om vårdpersonalen är skyddad mot mässling. Och att de som inte är skyddade erbjuds att bli vaccinerade.

Men den här uppmaningen kom redan år 2014 efter ett mässlingsutbrott i Uppsala län med vårdpersonal inblandad. Men det är oklart vad som hände med den uppmaningen.

– Vi vet inte i vilken mån uppmaningen har följts. Jag tycker det är dåligt, säger Helena Palmgren.

Hon säger att det har varit i alla fall en vårdanställd i Uppsala län som har smittats av mässling efter uppmaningen år 2014. Helena Palmgren menar att uppmaningen inte verkar inte ha följts överallt.

Smittskyddsenheten jobbar nu för att Region Uppsala ska återinföra en hälsoundersökning av vårdpersonal i samband med att de anställs. Detta för att se om ny personal behöver skydd mot till exempel mässling och hepatit B.

– Det blir ett arbete på sikt att kontrollera vårdpersonalen innan de börjar jobba inom vården, säger smittskyddsläkaren Helena Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista