Akademiska
Akademiska Creative Commons

Akademiska går upp i epidemiläge – "Vi försöker undvika krisläge"

2:07 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har beslutat att gå upp i så kallat epidemiläge med anledning av att influensen nått mer än fem patienter på sjukhuset. Detta innebär dock inte ett krisläge berättar verksamhetschefen Fredrik Sund.

Fredrik Sund, verksamhetschef infektion på Akademiska sjukhuset, berättar att sjukhuset har ett tillstånd där de får in en stor mängd akuta patienter. 

– Så vi försöker flytta dem patienterna så att de ligger på de ställen på sjukhuset där de får bäst vård och riskerar att smitta andra patienter minst, säger han. 

Gränsen för epidemiläge går vid fem patienter med influensa. Igår vårdades åtta influensapatienter på Akademiska sjukhuset. Dock menar Fredrik Sund att detta är enligt en beredskapsplan som hjälper sjukhuset att förebygga ett krisläge. 

– Vi försöker undvika kris så långt det går, säger han. 

När Akademiska sjukhuset hamnade i epidemiläge i december 2016 ledde det till att operationer som inte var absolut nödvändiga sköts fram. Något som även är en åtgärd i år. 

Enligt Fredrik Sund kan detta läge pågå framtill mars men med viss underlättning om några veckor då en det tillsätts en influensavdelning som ska ge fler vårdplatser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista