Mannen som misstänkts ha mördat sin syster åtalad

2:10 min

I dag åtalades den man som är misstänkt för att ha mördat sin syster på en gård i Enköpings kommun för mord. En konflikt om en sommarstuga misstänks ha lett till att han överfallit henne med kniv.

Det var i augusti förra året som den 59-åriga kvinnan hittades död på en lantligt belägen gård utanför Enköping. Kvinnan hade svåra skador och allting pekade mot att hon hade blivit mördad. Dagen efter anhölls hennes bror, en 59-årig man från Bålsta, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Mannen åtalas idag för mordet på sin syster. Kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman har en tydlig bild av hur han tror att mordet gick till.

– Min bild är att den här mannen bestämt sig för att ha ihjäl sin tvillingsyster. Han har begett sig hem till henne och överfallit henne sannolikt med en kniv, och åsamkat henne allvarliga skador, säger Thomas Bälter Nordenman.

Åklagaren menar att motivet är en konflikt om kostnaderna för en sommarstuga som syskonen ägde tillsammans och bevisläget är gott, anser åklagaren.

Den åtalade 59-åringen hade blod på händerna när han greps. Hans blod hittades på brottsplatsen, och kvinnans blod hittades i mannens bil.

Mannen har hela tiden förnekat brott. Inledningsvis sa han att han varit ute och kört bil den aktuella kvällen men fått en minneslucka och glömt vad som hänt. Sedan har han vägrat ställa upp på förhör.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det är en sak att man väljer att svara "inga kommentarer" eller liknande, men som åklagare har jag faktiskt aldrig varit med om tidigare att man inte vill ställa upp på förhör, säger Thomas Bälter Nordenman.