Metoo på griffeltavla och Uppsala universitet
Av de 826 som skrivit under uppropet har också 129 personer delat med sig av sina vittnesmål. Foto: Sveriges Radio

826 studenter skriver under upprop mot övergrepp

3:20 min

826 personer, kvinnor, icke-binära och transpersoner har skrivit under ett upprop mot fysiska övergrepp och psykiskt våld på Uppsalas studentnationer.

Så här skriver studenterna som står bakom uppropet "I nationens intresse" mot fysiska övergrepp och psykisk våld på Uppsalas studentnationer:

"Uppsalas studentnationer är en del av samhället och är därför givetvis inte förskonade från sexuella övergrepp och andra uttryck av sexism. Initiativet startades för att öka medvetenheten om dessa frågor och för att skynda på nationernas jämställdhetsarbete."

Av de 826 som skrivit under uppropet har också 129 personer delat med sig av sina vittnesmål om sexuella övergrepp och tystnadkultur och krav på att kvinnor, ickebinära och transpersoner ska kunna verka vid nationerna utan att riskera psykiska och fysiska övergrepp.  

Två av berättelserna lyder: 

"Jag låg på hans säng medan han försökte ha sex med mig." 

"Men, han har ju gjort så mycket för nationen säger styrelsen om hedersmedlemmen som har kränkt nationens kvinnliga studenter sedan han skrev in sig som student på 60-talet."

Freja Nielsen är förste kurator på Norrlands nation och har skrivit under uppropet. Hon hoppas att fler kommer våga säga ifrån. 

– Därför att jag tycker att det här är ett samhällsproblem. Det här sker på alla nivåer i samhället och jag tycker inte att det är okej någonstans, säger hon. 

 Markus Sjölén Gustavsson, kommunikationsansvarig på Uppsala universitet berättar att studentnationerna har planerat att de ska träffas den 23 januari för att diskutera problematiken kring det psykiska våldet och de fysiska övergreppen.  

– Dels kommer vi säkert ta upp de här vittnesmålen som finns publicerade på UNT i dag och dels finns det enskilda samtalsstöd som man kan ta helt i enrum om man skulle vilja. Men sen kommer fokus ligga på konkreta åtgärder som man på nationerna kan införa för att  se till att förebygga en sådan här kultur eller att hindra ett sådant här beteende fortgår oupptäckt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista