Denise Strömquist, ordförande och Louise Engelbrektsson, regionsansvarig, för Frisk och fri i Uppsala län.
Denise Strömquist, ordförande och Louise Engelbrektsson, regionsansvarig, för Frisk och fri i Uppsala län. Foto: ANDERS WIKLUND / TT//Sveriges Radio

Många frågor kring ätstörningar efter helgdagarna

1:18 min

Julen signalerar mat medan många har som mål att gå ned i vikt när det nya året kommer. Under perioden efter jul och nyår får den ideella föreningen Frisk och fri i Uppsala fler frågor kring ätstörningar.

– På julen är det så mycket fokus på mat och att sitta med familjen och äta och sen två veckor senare ska vi alla gå ner i vikt. Det är väldigt konstiga signaler som samhället ger, säger  Denise Strömquist som är ordförande för Frisk och fri i Uppsala län.

Det finns inga exakta siffror på hur många som lider av ätstörningar, men enligt Kunskapscentrum för ätstörningar på stockholms läns landsting och karolinska institutet - så tyder ny forskning på att 200 000 personer i Sverige någon gång i livet drabbats av en ätstörning. 

Louise Engelbrektsson är regionsansvarig för Frisk och fri i Uppsala län säger att flödet på sociala medier - av texter om viktnedgång och träning - kan få en skadlig effekt.

– De som redan har en låg självkänsla blir extremt mottagliga för det här att samhället levererar tips på hur man ska bli lyckligare och det är att kanske gå ner i vikt till exempel, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista