Snöbuss
Foto: Mattias Persson

Reaktioner på UL:s höjda biljettpriser: Det är inte bra

2:29 min

Imorgon tisdag blir det dyrare att åka med Upplands lokaltrafik - samtidigt som vissa nya förmånligare biljetter införs.

– Det har ju gjort om busslinjerna, och det tolkade jag som att man gjorde för att det ska bli mer effektivt och lite billigare. Då är det konstigt att det blir en höjning, säger en resenär.

ULs 30-dagarskort blir till exempel 45 kronor dyrare för vuxna från imorgon tisdag, det nya priset är 840 kronor.

Pensionärer får en höjning med 50 kronor, 30-dagarskort för pensionärer hamnar på 530 kronor.

Det införs också helt nya periodkort med förmånligare priser från imorgon- ett 90 dagarskort, och så blir det också ett månadskort för lågtrafiktider med lägre pris.

Socialdemokraten Bertil Kinnunen, regionråd med ansvar för kollektivtrafiken, säger att det finns flera skäl till prishöjningen. Bland annat rör det sig om ökade lönekostnade för bolagen som kör för UL:

– Busschauförer, tågpersonal osv ska ha sina löneökningar. Därför är det inbyggt i avtalet med dem att det blir en kostnadsökning varje år. Dessutom har vi utökat trafiken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista