Pavel Gamov och SD-logga.
Pavel Gamov. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Pavel Gamov till hårt angrepp mot SD:s partiledning

Gamov kritiserar SD:s partiledning
1:49 min

Pavel Gamov från Uppsala fick lämna Sverigedemokraterna i höstas. Nu går han till generalangrepp mot partiets ledning i en artikel i Aftonbladet.

– Det handlar om alltifrån sexuella trakasserier till rena våldtäkter. Det handlar om ekonomisk brottslighet. Det finns en hel del att berätta om, säger Pavel Gamov.

Det var i höstas som Gamov fick lämna Sverigedemokraterna efter en kritiserad resa till Moskva under de ryska regionalvalen. Kritiken handlade dels om att han rest dit på inbjudan av en Kreml-trogen organisation.

Men framförallt tände det till efter en artikel i högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag där han anklagas för att ha kränkt en kvinnlig partikamrat och för att ha pressat sina ryska värdar att betala krognotor och hotellrum.

Nu slår Gamov tillbaka. Han menar att han utsatts för ett karaktärsmord orkestrerat av partiledningen. Men han berättar också om att allvarliga brott som våldtäkter och ekonomisk brottslighet systematiskt har tystats ner av partiledningen.

– Det värsta brottet man kan begå enligt partiboken är att prata med media och att berätta offentligt om saker och ting. Även att gå att myndigheter, som till polisen.

Pavel Gamov säger att han har bevis för att högt uppsatta sverigedemokrater har mörkat sexualbrott och ekonomisk brottslighet. Bevisen kommer han att lägga fram i en bok som är planerad att komma ut före valet i höst.

Det finns ingen förläggare till boken än, men han säger att han har anlitat en spökskrivare till boken.

Men att det den här kritiken kommer från dig först efter att du uteslutits ur partiet. Kan man inte se det som att du ger igen för att du vill hämnas?

--Det får självklart envar göra en bedömning av, säger Pavel Gamov.

P4 Uppland har sökt presschefen för Sverigedemokraterna för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".