Lagbok
Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinna frias för mordförsök på spädbarn

0:43 min

Den kvinna som var misstänkt för elva mordförsök på sitt spädbarn på Akademiska sjukhuset i Uppsala friades idag av Svea hovrätt.

Det var under sommaren 2015 som polis larmades till sjukhuset och grep kvinnan på den vårdsal där hon och barnet var. Där hade läkarna förgäves försökt hitta orsaken till anfall av andnöd och livlöshet som drabbade barnet.

Kvinnan misstänktes för att själv framkallat barnets anfall, genom att täppa till andningsvägarna.

Det som enligt åklagarna styrkt att mamman är skyldig, är bland annat att hon varit ensam med barnet när anfallen startat och att det inte finns någon medicinsk förklaring till anfallen.

Mamman satt sedan häktad i elva månader men nekade till brottsmisstankarna. Hon friades av en oenig Uppsala tingsrätt sommaren 2016, och domen överklagades till Svea hovrätt.

Enligt hovrättens bedömning så stämmer det inte att mamman alltid var ensam med barnet, utredningen visar tvärtom att det i flera fall funnits andra personer i närheten, skriver rätten i domen.

Hovrätten bedömer också att det funnits begränsat med tid för att hinna utföra gärningen och att risken att bli upptäckt varit överhängande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista