Zebrarandig is på Långsjön
1 av 2
Isen på Långsjön i Björklinge har fått zebraränder. Foto: Thomas Olsson
Thomas Olsson och Veijo Pohjola på Långsjön
2 av 2
Thomas Olsson och Veijo Pohjola på Långsjön i Björklinge. Foto: Mona Wahlund

Zebrarandig is på Långsjön i Björklinge

3:43 min

Speciella väderförhållanden och en blandning av ny och gammal is har gjort Långsjön i Björklinge till ett konstverk.

Thomas Olsson är friluftsarbetare vid Uppsala kommun och verksam ute vid Björklinge fritluftsområde. Det var han som upptäckte ränderna som bildats.

- Visst kan man se mycket bubblor och stråk av sprucken is, men aldrig de här runda och mjuka formerna, säger Thomas Olsson.

Stråket är 15-20 meter brett och sträcker sig som ett band tvärs över sjön. För att sådana här ränder ska bildas krävs en blandning av ny och gammal is, tillsammans med väldigt speciella väderförhållanden, berättar Veijo Pohjola som är glaciolog vid Uppsala universitet.

- Troligen har det varit en ganska stark vind norrifrån, för man kan se att den norra delen av sjön har frusit senare än den södra. Samtidigt har det snöat så att snö har blandats med isen och frusit i det kalla vädret.

I gränsen mellan den yngre och äldre isen har snöblandat vatten legat och slagit mot iskanten, och så småningom frusit och bildat de vågformade ränderna.

Veijo Pohjola har sett liknande fenomen tidigare, men aldrig lika tydliga mönster som på Långsjön.

- Man kan se det i gränsen mellan äldre och yngre is att det bildas bubblor som ger ett marmorerat mönster. Men det här är speciellt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista