Pasta.
Pasta. Foto: Privat

Pasta med belugalinser

Idag bjuder Christina på en av sina favoriter, pasta med belugalinser.

Spaghetti och belugalinssås

  • 1 liten gul lök
  • 2 små morötter
  • 2 st stjälkar stjälkselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 flaska passerade tomater (690 g)
  • 2 dl svarta belugalinser
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk råsocker

 Finhacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs grönsakshacket mjukt på låg värme i en gryta med tillsammans med rapsolja utan att löken får färg. Tillsätt linser och fräs en stund.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under lock tills linserna är klara (ca 30-40 min), späd med lite vatten om det behövs.

Smaka av med mer kryddor, servera till spaghetti. Toppa med riven parmesan.

 Sallad-till-maten med belugalinser

  • 1,5 dl belugalinser
  • 1 morot
  • 2 nävar ruccolasallad
  • 0,5 liten rödlök
  • 200 g små, goda tomater

Dressing:

  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • ett par nypor flingsalt
  • nymalen svartpeppar

 

Koka linserna enligt anvisning på paketet, tar ca 15-20 min. Smaka av så att dom ej blir för mjuka (ska gärna vara lite stuns kvar). Låt rinna av i ett durkslag, spola försiktigt av med lite kallvatten och låt rinna av där efter.

Rör ihop dressing.

Skala moroten och använd därefter skalaren till att hyvla moroten moroten på längden. Halvera tomaten och skär löken i tunna skivor. Rör ner dressingen i linserna och smaka av. Rör ihop alltsammans och servera som en matig sallad-till-maten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".