Avspärrningen vid huset utanför Enköping där en kvinna hittades död.
Avspärrningen vid huset utanför Enköping där en kvinna hittades död. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Upplänning inför rätta för att ha mördat sin syster

2:01 min

Broderns blod på brottsplatsen och ett avbrutet samtal strax före systerns död, så ser den tyngsta bevisningen ut i det misstänkta mordet utanför Enköping. På torsdagen var första rättegångsdagen.

Det var känslosamt i rättssalen när telefonsamtalet spelades upp mellan kvinnans make och SOS larmcentral. Kvällen den 5 augusti kom han hem från en cykeltur när han hittar sin fru död i vardagsrummet framför teven. 

– Hon är alldeles livlös. Halsen är avskuren. 

Omedelbart riktades polisens misstankar mot kvinnans bror. Vittnen hade sett en bil i samma färg och modell som hans köra in på gården den kvällen. En väninna berättade om ett telefonsamtal från kvinnan strax innan hon hittades död. "Min bror står i hallen", ska hon ha sagt innan hon lade på. 

Släktingar och vänner berättade också om en bitter konflikt mellan syskonen om ett arvegods, ett gemensamt sommarställe i norra Sverige. 

– Jag menar att det bara är han som har haft motiv till att döda kvinnan. Dessutom har offret uttryckt till olika personer att hon är rädd för sin bror, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman. 

När brodern greps senare på kvällen hade han sår på händerna. Både hans och systerns blod hittades i hans bil. Och senare upptäcktes också färska blodspår från brodern på mordplatsen. Däremot hittade man inga spår av blod från systern på mannens kläder och heller inget mordvapen. 

– Det är riktigt. Men han har haft flera timmar på sig att byta kläder och göra sig av med mordvapnet, säger Bälter Nordenman.  

Mannens försvarare, Marthin Högsten, säger att hans klient förnekar brott. 

– Han saknar minnesbilder från det som påstås från åklagarens sida. Han kan inte tänka sig att han dödat sin syster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista