Rikard Steinholtz.
Bildmontage, t h Rikard Steinholtz. Foto: TT, Montage och pressbild: Uppsala kommun Foto: TT och pressbild/Uppsala kommun

Ordförande känner inte igen bilden av Moderaterna

2:18 min

Rikard Steinholtz, ordförande för Moderaterna i Uppsala, känner inte igen bilden av en osund maktstruktur i Uppsala länsförbund.

Interna stridigheter skakar moderaterna i Uppsala. Det hela har kommit till uttryck i ett brev som drygt 30 moderater skrivit under och som skickats till partiet på riksnivå. Där står det att härskartekniker snarare är regel än undantag och att det finns en tystnadskultur.

Rickard Steinholtz, ordförande för moderaterna Uppsala, känner inte igen bilden:

– Jag upplever att Moderaterna, både nationellt och lokalt, är ett parti där vi har goda möjligheter för såväl medlemmar som förtroendevalda att göra sin röst hörd.

– Min tolkning är att det finns många människor i partiet som känner sig missnöjda, en grund i det är att vi gjorde ett dåligt val sist. Dåliga val gör ingen glad. Det gör också att många personer som tidigare haft förtroendeuppdrag förlorade dem.

Hur ska ni gå vidare nu?

– Vi har redan sedan efter vår nomineringsstämma i höstas bestämt att vår internpolitiska kultur och interndemokrati ska vara stående punkter på våra gemensamma möten. På den politiska sidan har man också tittat på hur vi kan öppna upp de politiska diskussionerna så att alla medlemmar känner att de får göra sina röster hörda.

– Sedan är det också så att det ligger ett ansvar hos den enskilda medlemmen. Har man fått ett demokratiskt beslut mot måste man också avgöra själv - kan jag leva med det här och gå vidare och fortfarande jobba som en del av Moderaterna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista