Korma på Martin Anderssons vis
Blomkåls- och kikärtskorma på Martin Anderssons vis Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Martin Anderssons värmande kormagryta med blomkål och kikärtor

Dansa ut julen och fira in helgen med en närande, värmande gryta med indiska influenser.

Korma a la Martin, recept för 4 personer:  

  • 1 paket kikärtor ca. 380 g
  • 1 blomkål ca. 600 g, nerskuren i buketter
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 morot, slantad
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 ml
  • 1 burk krossade tomater, ca 500 g
  • 1 lime, skal och juice
  • 1 dl rostad mandel, hackad
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • matolja

 

Kryddblandning: 

  • ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ tsk cayennpeppar
  • 1 msk malen koriander

Gurkyoghurt:

  • 1 gurka, skuren i lövtunna skivor
  • 2-3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 lime, skal och juice
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Vänd ihop alla ingredienserna och smaka av med salt.

Gör så här: 

Fräs kikärtor, blomkål, lök, vitlök och morot i olja på i en stor passande kastrull. Häll i kryddblandningen och fräs ihop alltsammans i ca 2 minuter.

Tillsätt kokosmjölken och krossade tomater, koka upp och låt sen det hela stå och småputtra tills blomkålen är mjuk och det börjar bli krämigt. I med lime, mandel och smaka av med salt.

Toppa hela rätten med koriander och gurkyoghurten. Servera på naanbröd eller med ris.

Recept: Martin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista