Björn-Owe Björk och Anna-Karin Klomp.
Björn-Owe Björk och Anna-Karin Klomp. Montage och foto: Sveriges Radio

Maktstrid inom KD i regionen

3:02 min

KD:s mångåriga regionråd Anna-Karin Klomp tar strid för att behålla förstaplatsen på partiets lista inför valet. Nomineringskommitten föreslår istället Knivstas kommunalråd Björn Owe Björk.

Den 20 januari avgörs vem som ska stå överst på Kristdemokraternas lista inför regionvalet 2018.

Under de senaste tolv åren har posten som regionråd innehafts av Anna Karin Klomp. Men på fredagen meddelade Kristdemokraternas nomineringskommitte att man istället valt att föreslå Knivstas kommunalråd Björn-Owe Björk som första namn på listan.

– Det som jag kan bidra med är att jag kan vinna val. Det handlar om att bygga ett lag, få fler att engagera sig och tydligare kommunicera den kristdemokratiska politiken, säger Björk.

Men Anna-Karin Klomp tänker inte ge sig utan strid.

– Jag är förvånad och tänker fortsätta kandidera, säger hon.

Den regionpolitiskt betydligt oerfarnare Björk säger att han vill göra partiets politik inom regionen tydligare. Som kommunalråd i Knivsta har han bevisat att han "kan vinna val", framhåller han.

– Det har han bevisat och det har jag också bevisat. Sen är det ju skillnad på sjukvårdspolitik och kommunpolitik, kontrar Klomp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista