Johanna Strandh i Storvreta
1 av 2
Johanna Strandh trivs med att vara fadderfamilj. Foto: Ulla de Verdier/SR
Johanna Strandh och familjens valp
2 av 2
Johanna Strandh och familjens malinois-valp. Foto: Ulla de Verdier/SR

Ytterligare hundra fadderfamiljer sökes

1:57 min

Uppsala stadsmission har haft svårt att få tag på frivilliga som vill låta ensamkommande flyktingungdomar bo hemma hos dem. Men nu börjar det lossna.

Runt köksbordet är det fem stolar. Här bor Johanna, hennes sambo och hennes dotter - och så två flyktingkillar från Afghanistan. De har båda fått sin ålder uppskriven till 18 år. Tack vare Johannas familj kan de gå kvar i skolan och ha kvar sina kompisar och andra nätverk, istället för att skickas till migrationsverkets boende för vuxna, någon annanstans i landet. 
- Det känns fantastiskt bra att göra något vettigt, säger Johanna Strandh.

Ytterligare fadderfamiljer är på gång, berättar Margaretha Svensson Paras som är chef för Uppsala stadsmission, som organiserar det.
I torsdags var det 42 ensamkommande flyktingungdomar som fått bostad hemma hos fadderfamiljer. 
Drygt 30 ungdomar inkvarteras tills vidare på tre olika vandrarhemslikande ställen, där de får dela på kök och dusch.
Men fortfarande fattas hundra platser, och tiden börjar rinna ut. Efter sista januari får de som fyllt - eller blivit uppskrivna till - 18 år inte längre bo kvar i hvb-hem och kommunens familjehem.
Stadsmissionen fortsätter leta frivilliga fadderfamiljer. Men Margareta Paras tror inte de kommer klara att ordna bostäder till alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista