Abborre.
Abborre. Foto: Anders Wiklund/TT

Fiskforskare från Uppsala utreds i Australien

1:50 min

Den Uppsalaforskare som fällts för fusk i samband med en uppmärksammad studie på fiskyngel ska nu utredas för fusk - i Australien.

När studien publicerades sommaren 2016 i tidskriften Science, väckte den stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Resultaten visade att abborryngel skulle föredra plastpartiklar i haven, framför sin naturliga föda.

Men några assistenter som deltagit i studien slog larm. Det visade sig att grunddata saknades. Forskaren påstod att hon sparat materialet i en dator som stulits från en bil.

I början av december, efter många turer, fälldes hon av Uppsala universitet för att medvetet ha fabricerat resultaten bakom studien.

Och nu väcks frågetecken om hennes tidigare forskning, i en helt annan del av världen. Den unga, mycket framgångsrika forskaren började sin bana på James Cook-universitetet, JCU, i Australien. Där skrev hon sin doktorsavhandling om revfiskar.

JCU kommer nu att tillsätta en utomstående panel som ska undersöka kvinnans forskning vid universitetet. "Panelen ska bestå av experter på forskningsfusk och experimentell marinbiologi", skriver en talesperson för JCU i ett mail till P4 Uppland. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".