Marika Hedin chef Gustavianum på vinden
På 1600-talet bodde studenter på Gustavianums vind. Här ska det byggas en klimatanläggning, om det blir som museichefen Marika Hedin hoppas. Foto: Christer Engqvist

Ny klimatanläggning ger nya möjligheter på Gustavianum

4:27 min

Gustavianum från 1600-talet är ett av Uppsalas äldsta byggnader. Med en ny klimatanläggning hoppas chefen att museet ska kunna ta in nya utställningar.

Vi tar oss upp på Gustavianums vind via en hemlig dörr alldeles intill den berömda Anatomiska teatern. På vinden är det tänkt att en ny klimatanläggning ska installeras. Hela renoveringen beräknas kosta 90 miljoner kronor.

- Huset ska få ett bra klimat för både gammal konst och rostiga vikingasvärd, berättar museichefen Marika Hedin.

Utmaningen med ett gammalt hus som Gustavianum är svängningarna i temperatur och luftfuktighet. På vintern är det fuktigt, vilket skadar gamla metallföremål. På sommaren är det för torrt för att konst och träobjekt ska bevaras på bästa sätt. Förhoppningen är att den nya klimatanläggningen, som inte är beslutad ännu, ska ge ett jämnt klimat som gör att museet i framtiden även ska kunna kan ta in internationella utställningar.

- Vi arbetar med många andra universitetsmuseer, till exempel Harvard i USA och Cambridge i England.

Men en ny klimatanläggning skulle också förbättra möjligheten att visa upp mer av museets egna samlingar.

- Vi har över två miljoner föremål och konstverk. Med ett hus med bättre klimat och förstärkt säkerhet så kan vi både göra egna utställningar och låna in utställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".