Stina Wollter med kultingpriset
Stina Wollter med Kultingprisdiplomet Foto: Christer Engqvist

Stina Wollter får årets Kultingpris

2:41 min

Konstnären och P4-profilen Stina Wollter tog emot priset som delades ut av Teater Blanca på fredagsmorgonen.

- Det är något av det finaste jag någonsin har fått, säger en tårögd Stina Wollter med prisdiplomet i famnen.

Kultingpriset har delats ut sedan år 2000 till någon eller några som "på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen" i Uppsala. Priset instiftades  av kulturföreningen Särimner och delas sedan 2015 ut av Teater Blanca, som är en verksamhet för vuxna med funktionsvariationer. 

- Vi måste vara aktiva i ett samhälle som blir snävare och snävare kring vad som är normalt, säger Stina Wollter.

 

Här är juryns motivering:

Det finns många sagor, myter och metaforer om hur gamla former måste dö för att nya ska födas. En slaktad gris, en Fågel Fenix ur askan och en skapande människa som upplöser egna och andras onödiga gränser för att göra världen mer öppen och sann.

Vi har sett vår pristagare låta en del av jaget dö – en del som består av rädsla, skam och förlamande gamla vanor. Vi har sett henne födas in i nya uttryck. Den här kulturgärningen talar många språk – men har också en mycket enkel inbjudan till oss andra. Att bli vänner.

Vi har till 2017 års  Kultingpristagare valt en vän- också vår vän.

En vän är någon som besitter förmågan att vara ömsesidig. En vän är någon som kan lyssna - lika helhjärtat som hon talar. En vän har en lika hängiven önskan att på allvar vilja se andra - som att själv våga visa sig. En vän är den som berättar lika mycket från sitt perspektiv – som att hon undrar, frågar och bryr sig om andras.

Stina Wollter öppnar en konstnärlig arena där mötet blir lika viktigt som verket. Vi har som så många andra känt oss välkomna in i nya mötesrum – och blivit bemötta där, som viktiga vänner.

 

Tidigare mottagare av Kultingpriset: Skandiascenen. John-Bertil Lundén och Vita-huset, Katarina Ehnmark, Filmföreningen LaternaMagica, Baldergruppen, Klaus Pontvik och Ekocaféet, Uppsala internationella kortfilmfestival, Teatertaket, Teater Blanca, Per Svalander, Galleri London, Sirius fotboll och Västra Sidan, Torsdagsdansarna, Restaurang Kungsgrillen, Kulturtanten, Gottsunda Dans och Teater, Uppsalakai, Uppsala fotofestival, Drottninggatans bokhandel, Mattias Rosendahl & Mötesplats Treklangen och Kent Wennman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".