Domaren om beslutet att släppa misstänkt yxman

2:57 min

Den man som misstänks för yxattacken i Gottsunda - hade tidigare suttit häktad för att ha hotat sin exfru till livet. Men tingsrätten beslutade att släppa mannen ur häktet.

– Personen hade då varit häktad i en månad och jag kan inte gå närmare in på skälen till varför vi just i det här fallet hävde häktningen, säger rättens ordförande Johan Borgström. 

Det var i tisdags som kvinnan i 30-årsåldern attackerades med en yxa och skadades allvarligt. Hennes före detta make, en man i 50-årsåldern, greps och anhölls misstänkt för mordförsök. 

Han är åtalad för att tidigare ha hotat henne till livet. I förundersökningen berättar kvinnan hur han den5 januari försökte tränga sig in i hennes bostad med kniv. "Om vi träffas en sista gång kommer jag att döda dig med min egen hand", ska han enligt kvinnan ha sagt. Något som också redovisades i rätten. 

På fredag faller domen i det målet och åklagaren ville att han skulle sitta kvar i häktet fram till dess. Men Uppsala tingsrätt beslutade alltså att han skulle släppas. Bara några dagar senare misstänks han ha huggit sin exfru med yxa. 

Hur ser du på det i efterhand?

– Ja, det här är ju naturligtvis en tragisk situation för alla inblandade.

Kvinnan fick allvarliga skador, men åklagaren Elin Blank säger på torsdagseftermiddagen att prognosen att hon ska överleva är goda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista