Domaren om beslutet att släppa misstänkt yxman

2:57 min

Den man som misstänks för yxattacken i Gottsunda - hade tidigare suttit häktad för att ha hotat sin exfru till livet. Men tingsrätten beslutade att släppa mannen ur häktet.

– Personen hade då varit häktad i en månad och jag kan inte gå närmare in på skälen till varför vi just i det här fallet hävde häktningen, säger rättens ordförande Johan Borgström. 

Det var i tisdags som kvinnan i 30-årsåldern attackerades med en yxa och skadades allvarligt. Hennes före detta make, en man i 50-årsåldern, greps och anhölls misstänkt för mordförsök. 

Han är åtalad för att tidigare ha hotat henne till livet. I förundersökningen berättar kvinnan hur han den5 januari försökte tränga sig in i hennes bostad med kniv. "Om vi träffas en sista gång kommer jag att döda dig med min egen hand", ska han enligt kvinnan ha sagt. Något som också redovisades i rätten. 

På fredag faller domen i det målet och åklagaren ville att han skulle sitta kvar i häktet fram till dess. Men Uppsala tingsrätt beslutade alltså att han skulle släppas. Bara några dagar senare misstänks han ha huggit sin exfru med yxa. 

Hur ser du på det i efterhand?

– Ja, det här är ju naturligtvis en tragisk situation för alla inblandade.

Kvinnan fick allvarliga skador, men åklagaren Elin Blank säger på torsdagseftermiddagen att prognosen att hon ska överleva är goda.