Mer hjälp till flyktingbarnen i Gimo

Nu ska sjukvårdsinsatserna på flyktingförläggningen i Gimo förstärkas. Den senaste tiden har barn på förläggningen mått mycket dåligt psykiskt och för att klara vården får man nu extra resurser.
Tidigare i vår kom flera larm om att de barn som vistas på flyktingförläggningen i Gimo mår mycket dåligt och att flera fall av självmordsförsök förekommit. Förra månaden beslutade landstings-ledningen i Uppsala att skjuta till en miljon kronor för att snabbt förbättra psykiatrivården på förläggningen. Nu börjar psykiatrin bli klar över hur extraresurserna ska användas. Bland annat ska en psykiatrisjuksköterska finnas på plats på förläggningen på heltid, den förändringen har redan genomförts. Snart kommer också en psykiatrisk läkare att finnas på förläggningen minst en dag i veckan. Dessutom ska ytterligare någon omvårdnadsperson tillsättas, en psykolog eller kurator. Hela den förstärkta organisationen ska vara i gång senare den här månaden och landstinget hoppas att på det sättet kunna avhjälpa de mest akuta psykiatriska problemen på flyktingförläggningen. Extraresurserna gäller till årets slut och det är oklart om det blir några motsvarande pengar efter årsskiftet. På längre sikt hoppas landstinget och migrationsverket att kunna inrätta ett psykvårdsteam för flyktingar i Uppsala län med hjälp av EU-pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".