Tågräls.  Foto: Adam Ihse/TT
Tågräls. Foto: Adam Ihse/TT

Sista lokala beslutet om Uppsalapaketet

1:44 min

Idag väntas Regionfullmäktige ge grönt ljus åt den historiska satsningen på infrastruktur och bostäder i länet. Sen väntar bara ett regeringsbeslut innan avtalet med staten kan börja gälla.

Det verkar gå som på räls för den historiska infrastruktursatsningen Uppsalapaketet. Både fullmäktige i Uppsala och Knivsta har tidigare sagt ja. Och idag väntas också Regionfullmäktige ge grönt ljus. Sen återstår bara ett regeringsbeslut innan avtalet mellan staten börjar gälla. 

Det handlar bland annat om satsningar på kring 50 000 bostäder i Uppsala och Knivsta, en utbyggnad av järnvägen till fyrspår mellan Uppsala och Stockholm och en ny bro för kollektivtrafik över Fyrisån. 

Men ett gnissel i de politiska förhandlingarna är miljardsatsningen på spårvägar i Uppsala med omnejd som också ingår i paketet. Sverigedemokraterna och Liberalerna är båda kritiska till att låsa sig vid spårvägar som kollektivtrafiklösning. Båda partierna har aviserat att de kommer reservera sig till de delarna av förslaget i Regionfullmäktige.   

Regionens andra största parti, Moderaterna, röstar oreserverat ja - fast med en baktanke. Regionrådet Stefan Olsson hoppas kunna förhandla bort spårvagnarna efter valet, med en mer likasinnad regering. 

Kan man göra så?

– För Region Uppsalas del tycker jag att det är en helt rimlig fråga till en ny regering efter valet: hur ser ni på de här villkoren? Skulle ni kunna tänka er att ändra på någonting?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".