Här slår vårdaren den omhändertagne mannen

2:22 min

Vårdarens knuffar och slag finns på film. Och Kriminalvården slår fast att den omhändertagne utsatts för övervåld. Ändå lade åklagaren ner utredningen om misshandel på arresten i Uppsala.

Händelsen ägde rum på arresten i polishuset i Uppsala 16 november. En man i 50-årsåldern som varit inlåst över natten för fylleri skulle friges när det plötsligt blev våldsamt. 

Efter granskning av filmer från arrestens övervakningskameror kom Kriminalvårdens egna utredare fram till att en vårdare utsatt den omhändertagne mannen för övervåld. Häromveckan fick han sparken för grovt olämpligt beteende. 

Men polisutredningen mot vårdaren lades ner. 

– Man ser inte tillräckligt tydligt att slagen träffar och jag har bedömt att det inte går att bevisa uppsåt, säger åklagaren Johan Delin.

Nu har P4 Uppland tagit del av filmmaterialet. På bilderna syns tydligt hur vårdaren ger mannen en våldsam knuff och ett slag i ryggen.

Han slår också med en sko mot mannens överkropp, piskar med ett skärp mot mannens rygg och kastar en smyckeslänk med full kraft mot hans ansikte. Två andra vårdare är närvarande vid misshandeln utan att till synas göra något för att stoppa den. 

Ingenstans på filmerna syns att den omhändertagne mannen själv är fysiskt aggressiv mot någon av vårdarna. 

P4 Uppland har varit i kontakt med den omhändertagne mannen som säger att han mått dåligt av händelsen och fått blåmärken och ont i nacken av knuffarna och slagen. 

Den sparkade kriminalvårdaren nekar till anklagelserna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".