Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt delpensionssystem oroar

Flera statliga myndigheter i Uppsala län är oroliga för vad det nya delpensionssystemet kommer att kosta. Systemet träder i kraft vid årsskiftet men många myndigheter tror inte att de kommer att ha råd att bevilja delpensioner.
Det nya delpensionsavtalet börjar gälla vid årsskiftet och innebär att statligt anställda som är 61 år eller äldre kan få minska sin arbetstid med upp till 50 procent, samtidigt som en stor del av lönen bibehålls. En person som väljer att arbeta halvtid kommer exempelvis att få 80 procent av heltidslönen, och det här är något som arbetsgivaren kommer att få betala. En rundringning bland statliga myndigheter i Uppsala som Upplandsnytt gjort visar att det finns en oro för hur man ska ha råd att bevilja de anställda delpension. Ulf Henricsson är länsråd på länsstyrelsen i Uppsala län med runt hundrafemtio anställda och han menar att det kommer att bli svårt, särskilt för mindre myndigheter: - Om alla de 20 personer som är berörda hos oss tog ut hela sin delpension om 50 procent så skulle det innebära kostnader motsvarande tio årsarbetskrafter, säger han. Christer Hedvall är förhandlingsdirektör på Arbetsgivarverket, som är den organisation som kollektivt tecknat avtalet för alla statliga myndigheter och han menar att det här inte är något att oroa sig för eftersom det knappast är troligt att alla över 61 kommer att begära delpension. Men samtidigt medger han att det kan finnas myndigheter med dålig ekonomi som kommer att tvingas neka de anställda delpension.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".