Gerner ser fram emot nya jobbet

Uppsalaprofessorn Kristian Gerner får den omdiskuterade professuren vid Historiska institutionen på Lunds universitet. Det beslutade rektor Boel Flodgren igår eftermiddag.
Lärarförslagsnämnden har haft invändningar mot Gerner - bland annat att han har en gammalmodig kvinnosyn. Gerner själv tycker ändå inte att det känns jobbigt att komma till Lund efter all turbulens: - Personal i Lund som jag haft kontakt med säger att det är roligt om jag kommer dit, säger han. Kristian Gerner känner sig alltså inte ovälkommen i Lund - trots att Lärarförslagsnämnden, där lärare och studenter sitter, inte ville ha honom. De tycker att han har en gammalmodig kvinnosyn och att han inte är intresserad av att ha ett könsperspektiv på forskningen. Men Kristian Gerner tror att motståndet mer handlar om att nämnden var ute efter en kvinnlig professor: - Lärarförslagsnämden diktade en bild av mig. Även jag kan väl ha motbjudande drag ibland och beta mig felaktigt, men inte så att jag skulle vara något monster jämfört med andra, säger han. Rektor Boel Flodgren säger att hon respekterar lärarförslagsnämnens arbete. Men vid en samlad bedömning anser hon att Gerner är den bäst meriterade. Att man har haft olika åsikter om honom tycker hon inte är något problem. - Det är inte så ovanligt att man gör olika bedömningar just på lämplighetskriteriet, men det är ju först rektor som fattar beslut. Allt annat är förarbeten där det är fullt möjligt att ha olika uppfattningar, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".