"Rättsväsendet har bagatelliserat mannens våld"

3:16 min

Kvinnojouren i Uppsala är kritiska efter händelsen då en man attackerade sin före detta fru med en yxa. Mannen hade tidigare misshandlat och flera gånger hotat att döda henne.

- Rättsväsendet har bagatelliserat mannens våld. Det märks både i brottsrubriceringen och i domen, säger Marie Glaas jurist vid kvinnojouren i Uppsala

Mannen hade vägrat att acceptera att hans före detta fru vill lämna honom. Han ringde och hotade henne och ställde sig utanför hennes lägenhet med en kniv i handen. Där togs han av polis. Men för den händelsen dömdes han inte. Istället dömdes han för hotet över telefon, eftersom det spelats in och blivit bevismaterial.

– Jag förstår inte varför han inte blivit dömd för det här brottet när han står utanför med en kniv, säger Glaas.

Johan Borgström var rättens ordförande när mannen dömdes. 

– Det är ostridigt att han varit där. Men det innebär inte att han hotat henne vid de tillfällena.

Kritik riktas också mot utredningen och brottsrubriceringen. Kerstin Dejemyr, engagerad i föreningen Lex Lotta, menar att det är ett problem att polis och åklagare begränsade sig till att bara utreda det som anmälan först gällde och inte allt som kom fram i utredningen.

– Med vetskap om att det var flera brott som skett skulle man kunna ha omrubricerat det här till förberedelse till misshandel eller kvinnofridskränkning

Åklagaren Annika Bokefors säger att hon inte kunde väcka åtal för till exempel förberedelse till misshandel eftersom det saknades bevisning för att mannen verkligen tänkte använda kniven mot kvinnan.

Mannen dömdes för olaga hot. Påföljden blev 4 000 kronor i böter. Han släpptes ur häktet. Fyra dagar senare angrep han kvinnan med en yxa. Hon fick mycket allvarliga skador, men hennes liv ska vara utom fara. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista