Egengjord glass
Egengjord glass Foto: Foto Christina Jansson

Glassigt på kvinnodagen

Vår matinspiratör Christina Jansson tar de kvinnligaste ingredienserna som går att få tag på - ägg och mjölk - och gör glass.

Hemgjord vaniljglass

3 dl vispgrädde

2 ägg

1 vaniljstång

0,5 dl florsocker

 

Vispa grädden med elvisp. I en annan bunke, vispa ägg, socker och vanilj (dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med sked) fluffigt. Rör ner den vispade grädden i äggvispet och vispa försiktigt. Kör i glassmaskin alternativt ställ bunken i frysen över natt, för bättre resultat vispa om i bunken så ofta du orkar dom första timmarna. Ta fram den frysta glassen innan servering och låt tina ungefär en halvtimme i rumstemperatur.

 

Servera med favoritpynt. Exempelvis: 

1) Hackad mörk choklad och rostade pecannötter

2) Kolasås och bär.

 

Dulce de leche - kolasås på konservburk
Ta loss etiketten från en burk sötad kondenserad mjölk. Stoppa burken i en stor kastrull och fyll på med vatten så att hela burken täcks (viktigt att vattennivån är ovan burken under hela koktiden, fyll på med vatten om det behövs). Småkoka 2-3 timmar. Ta upp burken och låt den svalna innan den öppnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".