Köttfärssås.
Köttfärssås.

Fler minskar på köttet

0:50 min

För första gången någonsin äter svensken mindre kött. Försäljningen av kött och charkprodukter har minskat enligt Jordbruksverket.

- Om man äter mycket rött kött och charkprodukter så ökar det risken för tjock- och ändtarmscancer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist och projektledare för Livsmedelsverkets kostråd från 2015, som bland annat handlar om att äta mindre kött.

Hon tipsar om att den som vill äta mindre kött kan dryga ut en gryta med rotsaker, grönsaker eller baljväxter.

- Om man vill ersätta kött helt då är böner och linser bäst. Och det finns många nya produkter nu som gjort det lättare att minska på köttet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".