Böcker i ett bibliotek.
Böcker i ett bibliotek. Foto: Christine Olsson/TT

Oroliga personer stör på biblioteket

1:52 min

Personalen på stadsbiblioteket i Uppsala känner sig hotade av personer som tar sin tillflykt till bibliotekets värme och lugn.

- Det handlar om en handfull personer som vi upplever att vi har problem med. Som inte är här främst för att nyttja biblioteket utan snarare värma sig, säger Rickard Jennische, enhetschef för Stadsbiblioteket i Uppsala.

Han ser det som ett samhällsproblem och berättar om hur personer söker sig till biblioteket som personalen har svårt att hantera och känner sig hotade. Till biblioteket kommer varje dag 3.000 personer men bara en handfull oroar personalen, understryker han.

- Det kan handla om personer med missbruksproblem eller psykiska problem. Det läskiga är ett nyckfullt beteende. Om personalen går fram och säger att här får du inte vara, och inte vet hur de kommer att reagera när man pratar med dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".