Vattenfall investerar en miljard

Vattenfalls investering i en ny förbränningsanläggning i Uppsala är ett av bolagets största enskilda satsningar de senaste åren. En miljard kronor kostar anläggningen och nu kommer man att kunna öka sopförbränningen med 30 procent till 360 000 ton avfall per år.
Gerold Lange, som är vd för Vattenfall Värme i Uppsala, menar att den nya anläggningen klarar höga miljökrav. Vattenfalls beräkningar visar att utsläpp av kvicksilver och dioxiner kommer att öka något med den nya anläggningen - medan andra utsläpp minskar. Klart är också att mängden aska från stationen ökar och var i Uppsala den ska deponeras är inte klart ännu. Greenpeace har tidigare protesterat mot Vattenfalls planer på att öka sopförbränningen, de menar att både rökgaser och mängden aska kommer att öka. Greenpeace anser också att mycket av det som bränns i dag skulle kunna komposteras, återanvändas eller återvinnas. Men Gerold Lange tycker inte att det har med Vattenfalls verksamhet att göra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".