Myndigheter stoppar delpensioner

Många statliga myndigheter kommer inte att ha råd att bevilja delpensioner enligt det nya systemet som träder i kraft vid årsskiftet. Men dålig ekonomi är inget skäl till att neka delpension säger Annette Carnhede, ordförande i statstjänstemannaförbundet.
Det nya delpensionsavtalet börjar gälla vid årsskiftet och innebär att statligt anställda som är 61 år eller äldre kan få minska sin arbetstid med upp till 50 procent, samtidigt som en stor del av lönen bibehålls. Flera myndigheter som Upplandsnytt varit i kontakt med är tveksamma till om man kommer att ha råd att bevilja delpensioner i någon större utsträckning. Men Annette Carnhede anser att andemeningen med avtalet är att dålig ekonomi inte är skäl nog till att neka delpension. Reglerna är dock otydliga och hon medger att det kommer att finnas fall där just dålig ekonomi gör att delpension inte kan beviljas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".