Akademien
Foto: HASSE HOLMBERG

Över hundra forskare: Svenska Akademien saknar legitimitet

1:40 min

I ett upprop skriver över hundra svenska forskare, bland annat från Uppsala Universitet, att Svenska Akademien saknar legitimitet.

De skriver i dag på DN Debatt att de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid", skriver de 150 forskarna som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap 

"Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt. Vi menar därför att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas", skriver forskarna på DN-debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista