Hollandaisesås med smak av anis och fänkål.
Hollandaisesås med smak av anis och fänkål. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Piffa till klassiska såsen med lakrits

1:12 min

Hollandaisesås med lakritssmak? Klockren smakupplevelse tycker köksmästare Martin Andersson. Receptet hittar du här.

Martin Anderssons lakritshollandaise

Du behöver:  

  • 2 dl vin
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 1 stjärnanis
  • 3 äggulor
  • 300g smör
  • ½ krm cayennpeppar
  • 1 tsk malna fänkålsfrön
  • ½ tsk malen anis
  • 2 krm salt

Gör så här: 
Koka ihop vin, citron, stjärnanis och schalottenlök. Koka ner tills ungefär ½ dl återstår, sila och kyl lagen. Smält smöret.
Vispa äggulorna och lagen över ett vattenbad så att äggen blir krämiga.
Vispa i smöret i fin stråle till en början och öka succesivt tills smöret är slut. Avsluta med salt och kryddorna.

Recept: Martin Andersson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".