En för tidigt född bebis.
1 av 2
En för tidigt född bebis. Foto: Timothy D. Easley/AP
Amanda Engström, nybliven sjuksköterska på neonatal
2 av 2
Amanda Engström, nybliven sjuksköterska på neonatal Foto: Mattias Pleijel

Fortfarande kris på neonatal – men inga hyrplatser utomlands i sommar

2:25 min

Akademiska kommer inte hyra platser i Finland åt mammor med för tidigt födda barn i sommar. Trots att situationen är lika ansträngd som förra året.

På grund av personalbrist skar neonatalavdelningen på Akademiska förra sommaren kraftigt ned antalet platser för för tidigt födda och svårt sjuka barn. Lösningen blev att hyra två vårdplatser på ett sjukhus i finska Åbo under sommarmånaderna. 

Men platserna utnyttjades inte i någon större utsträckning, bara fyra mammor flögs till Finland för att föda. 

I år har därför sjukhusledningen kommit fram till att det vore för dyrt att behålla modellen, trots att vårdplatserna på neonatal i Uppsala kommer att vara lika få i sommar. 

– Beslutet togs högre upp i hierarkin. Det kostade ju landstinget Uppsala en del pengar, säger Erik Normann sektionschef på neonatal. 

Han tror att om det skulle behövas så kan man fortsätta utnyttja vårdplatser i Finland, men utan att ha bokat dem i förväg. 

Men kändes det inte tryggt att ha de där extra platserna?  

– Jo det kändes ju tryggare. Nu kan de ju säga nej om de skulle ha fullt. Men jag känner mig ganska lugn med att vi kommer kunna få hjälp om vi behöver det.

Erik Normann ser nu ett ljus i tunneln vad gäller personalkrisen. Sjukhuset har gjort rekryteringsresor, bland annat just till Finland. En av de nyanställda är 24-åriga Amanda Engström, utbildad på Åland.

- Det är mycket att lära och väldigt utmanande att komma hit som ny, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista