Skatteverket beskattade knarkpengar

2:43 min

Skatteverket drar in pengar till statskassan på inkomster som kommer från knarklangning på nätet. En Uppsalabo som sålt narkotikaklassade piller upptaxerades nyligen med över en miljon.

I höstas fick Skatteverket nys om att en 22-årig Uppsalabo sålt narkotikaklassade läkemedel under hela 2016 på den idag nedlagda sajten Benzobutiken.

Uppsalabon åtalades inte. Men Skatteverket konstaterade att han inte deklarerat någon inkomst för sin droghandel. Häromdagen kom beskedet att mannen ska betala drygt 1,7 miljoner i skatt och skattetillägg.

Och det här får Skatteverket göra. En dom i Högsta förvaltningsdomstolen tydliggjorde 2011 att inkomst av brottslig verksamhet inte är skattefri.

– Och då blev det klart för oss att man kan beskatta inkomster som är olagliga lite mer än vad vi hade gjort. Skattelagen skiljer inte på legala och illegala inkomster, säger Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket.  

I praktiken har Skatteverket tolkat reglerna som att det går att ta ut skatt på olagliga inkomster från produkter och tjänster som samtidigt har en legal marknad, säger Blank Thörnroos. Som till exempel svarttaxiverksamhet, eller just narkotikaklassade läkemedel. 

Samtidigt medger hon att logiken inte är glasklar. Gränsen mellan en heroinlangare och någon som säljer opioider eller bensodiazepiner över nätet är hårfin. Och att beskatta till exempel en illegal vapenhandlare vore fel, säger hon. 

– Jag räknar med att det här kommer att prövas högre upp i instanserna och till slut kommer vi få ett svar på var den här gränsen går.

Så det är inte helt klart idag alltså?

– Nej, vårt samtal visar ju att det finns en bortre gräns, det hör ju både du och jag. Men var den gränsen går, det är inte tillräckligt tydligt än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista