Brandförsvar i ekonomisk kris

Brandförsvaret i Uppsala kan komma att tvingas lägga ner minst en av sina deltidsbrandkårer i höst på grund av ekonomiska bekymmer.
Om brandförsvaret inte får ett begärt extratillskott på tre miljoner från kommunstyrelsen så blir det en oundviklig följd, säger Uppsalas brandchef Tommy Ekstrand. Redan tidigt under året skrev brandförsvaret ett brev till kommmunstyrelsen där man begärde tre extramiljoner för att klara budgeten i år. Bland annat är det hyreskostnaderna på brandstationen Victoria som ökat kraftigt, något som kommunen inte gett full kompensation för. Men ännu flera månader efter det att brevet skrevs har kommunstyrelsen inte svarat, och Tommy Ekstrand säger att har inget besked om extrapengar kommit i början på hösten så finns inget annat val än att minska på brandstyrkan. För satsningen på den nya brandstationen nära Bärby hage går inte att rucka på, säger han. Och för att kunna spara tre miljoner måste alltså minst en deltidskår avskaffas av de sju som i dag finns - i Knivsta, Järlåsa, Björklinge, Skyttorp, Storvreta, Almunge och Knutby. - En nedläggning av en kår kommer att få kännbara följder, säger Tommy Ekstrand. Uppalas brandförsvar har under flera år plågats av tuffa besparingskrav, senaste året har elva tjänster dragits in. Tommy Ekstrand menar att det nu handlar om huruvida Uppsala i framtiden ska ha ett fullgott brandförsvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".