Miranda
Miranda Andersson hoppas att få stanna och jobba i Sverige Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Studenten Miranda från USA riskerar utvisning: Hon förde över pengar till sina föräldrar

2:34 min

Miranda Andersson läser sista terminen på en mastersutbildning vid Uppsala universitet. När Migrationsverket upptäckte att hon fört över pengar till sina föräldrars konton ville myndigheten inte förlänga uppehållstillståndet.

För att få uppehållstillstånd för att studera i Sverige krävs att man har minst 81 900 kronor per år att tillgå på sitt bankonto. Pengar som bara studenten får förfoga över, enligt Migrationsverkets regler.

Men i juni förra året förde Miranda Andersson över pengar från sitt bankkonto till sina föräldrars så att hon inte hade alla sina besparingar på ett enda konto. Ett klart regelbrott ansåg Migrationsverket som i november sa att hon måste lämna Sverige eller överklaga beslutet.

Miranda Andersson överklagade och hoppas nu kunna ta sin examen innan ett eventuellt utvisningsbeslut kommer.

Det här är inte den enda studenten som drabbats, säger Lina Solander, handläggare på internationella kansliet i Uppsala.

– Vi har 5-6 fall till. Migrationsverket har nu ändrat sin policy något när det gäller att kontrollera studenters rörelser på bankkonton men det hjälper ju inte Miranda som redan är inne i överklagandeprocessen.

Riksdagsledamoten från Uppsala, liberalen Maria Weimer har också tagit upp Miranda Anderssons fall i riksdagen för några veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista