Ronja firar ramadan för första gången

1:57 min

Med start i dag firar fotbollsmålvakten Ronja Andersson ramadan för första gången. Efter att ha konverterat till islam har hon fått mycket skit.

19-åriga Ronja Andersson är målvakt i elitettan för IK Uppsala Fotboll. Efter att ha berättat om att hon blivit muslim i artiklar i UNT, Aftonbladet och Expressen har hon fått många negativa reaktioner.

– Jag får skit dagligen. Folk skriver till mig privat och i kommentarer till artiklarna. De skriver att jag har gått in i en ond cirkel, att det inte är en bra religion, inte bra människor. Men jag känner en massa muslimska människor, och jag tycker religionen är positiv, säger Ronja Andersson.

Hon blev muslim efter att ha träffat en kille som är det.

– Jag var i hans hemland Turkiet, fick besöka en massa fina moskéer, var med under ramadan. Jag fick se hur de lever, och tyckte det var fint.

Hur känns det nu inför din första ramadan?

– Det ska bli spännande, jag vill se hur det känns.

Du är elitidrottskvinna, hur funkar det att orka träna?

– Jag ska inte fasta hela månaden eftersom jag spelar fotboll. Men jag ska fasta en del när vi inte har fotbollsträning, säger Ronja Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista