Händelsen ägde rum på arresten i polishuset i Uppsala 16 november.
Händelsen ägde rum på arresten i polishuset i Uppsala 16 november. Foto: Mattias Pleijel

Arrestmisshandeln: Nedläggningsbeslut anmält till överåklagare

2:18 min

Beslutet att lägga ner utredningen om misshandel inne på arresten i höstas kan få en ny prövning. Uppsalaadvokaten Bo Karlsson har skrivit till överåklagare och vill att man tittar på fallet igen.

– Jag blev verkligen upprörd när jag såg filmerna och ännu mer över att utredningen lades ner. Vad finns det för bättre bevismedel än en övervakningsfilm där man ser vad som händer?

I början av mars berättade P4 Uppland att åklagaren beslutat att lägga ner utredningen om misshandel mot en kriminalvårdare inne på arresten i Uppsala. Trots att övervakningsfilmer tydligt visar hur kriminalvårdaren slår, knuffar och kastar en smyckeslänk i ansiktet på en omhändertagen man inne på arresten den 16 november. 

Åklagaren Johan Delin sade då att man inte tydligt ser att slagen träffar mannen. Men när Uppsalaadvokaten Bo Karlsson fick se filmerna beslöt han att försöka få beslutet prövat på nytt.

Han har nu skrivit till överåklagare på åklagarens utvecklingscentrum i Göteborg, den enhet som prövar nedlagda förundersökningar om våldsbrott. 

– Jag skulle verkligen vilja att åklagaren utvecklar hur det här inte ens är ett ofredande? Så här ska det inte gå till på en arrest. Människor ska inte behandlas på det här sättet.

Åklagarmyndigheten bekräftar att de fått in en anmälan, men har inte beslutat än om man kommer ta upp fallet. P4 Uppland har sökt åklagaren Johan Delin för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista