Annika Bengtsson, Region Uppsalas dataskyddsombud  / Nätverkskablar
Annika Bengtsson, Region Uppsalas dataskyddsombud / Nätverkskablar Foto: Martin Hult/Sveriges Radio / Lise Åserud/TT

Mycket jobb i Region Uppsala för att följa ny dataskyddslag

2:44 min

Det är nästan hundra personer på Region Uppsala som jobbar med att anpassa sig till den nya dataskyddförordningen som börjar gälla nästa vecka.

– Det pågår ett intensivt arbete. Vi är många inblandade, i alla fall 80-90 personer, eftersom vi har många verksamheter, säger Annika Bengtsson som är Region Uppsalas dataskyddsombud.

Det handlar om hur personuppgifter hanteras. 

– Vi har kartlagt hela regionen, gått igenom kraven och ser till att de uppfylls, säger Annika Bengtsson.

Regionen har hand om sjukhusen, tandvård, vårdcentralerna och kollektivtrafiken bland annat.

Ett exempel på något som kan komma att ändras i Region Uppsala är uppgifter som tas in om vilka anhöriga de anställda har, att ha vid en krissituation. Där tas också uppgift om vilken relation man har till den anhörige, om det är barn, förälder eller partner.

– När det gäller partner kan det vara en känslig uppgift. Det är ett exempel där vi kanske måste göra annorlunda, säger Annika Bengtsson.

Hon ser positivt på att företag, organisationer och föreningar måste ha mer ordning i hur personuppgifter hanteras.

– Med tanke på den ökade digitaliseringen så behöver vi verkligen förstärka skyddet för personuppgifter, säger Annika Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista