Brottsutredningar kan bli lidande av personalkrisen på rättsmedicin

1:26 min

Anställda flyr Rättsmedicinalverket i Uppsala och de varnar nu för att det här kan leda till att rättssäkerheten är i fara.

Det rådet just nu en stor personalkris på Rättsmedicinalverket i Uppsala.
Som Svenska dagbladet var först med att berätta så vittnar flera anställda om att enheten i Uppsala har kollapsat.

P4 Uppland har pratat med flera nu och tidigare anställda som vittnar om samma problem.

En av dom är Fredrik Tamsen som jobbat sju år på Rättsmedicinalverket i Uppsala innan han i höstas sa upp sig - han menar att krisen inom myndigheten är en fara för rättssäkerheten.

– Det som gjort att det gått utför är en centralledning som inte lyssnat på sina medarbetare, som genomfört reformer som vi ifrågasätter men inte får några svar på. Det är allvarligt för rättssäkerheten, säger Fredrik Tamsen.

Han menar att det är särskilt bekymmersamt i vissa ärenden där den rättsmedicinska bedömning av skador på en person kan vara helt avgörande för ett fall.

– Har man inte de olika delarna av verksamheten i fullgång kan det vara så att man inte får till ett rättsintyg i ett ärende där det normalt skulle utföras ett. I många av de här ärendena är bedömningen av skador centralt, säger Fredrik Tamsen.

Rättsmedicinalverkets HR-chef Åsa Ring säger till P4 Uppland att ledningen är medveten om personalomsättningen och tittar just nu på hur myndigheten kan lösa problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista