Turismgymnasium i Östhammar föreslås

Det vore bra med en ny gymnasieskola i Östhammar med inriktning på turism, tycker östhammarsbon Åke Siikavaara som själv driver ett företag i turismbranschen. Han ser en gymnasieutbildning inom just det området som en möjlighet för Östhammar.
- Det finns ingen liknande utbildning i Roslagen och det finns bara ett gymnasium i Östhammars kommun så det borde finnas plats för ett specialgymnasium där naturguider, fiskeguider och liknande kan utbildas, säger han. Åke Siikavaara är polisman och driver också ett företag inom turismbranschen. Han flyttade till kommunen för två år sen och tycker att mycket skulle kunna göras för att förbättra näringsliv och företagande i kommunen. Inte minst tror han att Östhammar skulle kunna utveckla den del av näringslivet som sysslar med turism. - Det finns en enorm potential för turism i området, säger han. I ett brev till politiker och till kommunens näringslivsbolag har Åke Siikavaara föreslagit att ett gymnasium eller en eftergymnasial utbildning startas för att utbilda personal inom turistnäringen. Brevet skrevs för nästan ett halvår sen men några positiva signaler har han inte fått. Tidigare i veckan visade en ranking över företagsklimatet i svenska kommuner att Östhammar låg bland dom sämsta i landet. På 239:e plats av 289. Och Åke Siikavaara är förundrad över att företagsklimatet i kommunen inte är bättre. - Jag blir väldigt förvånad att man ligger nästan sist på listan. Det här är något som man måste tänka på i framtiden, säger Åke Siikavaara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".