Lyckad hemundervisning i Örsundsbro

På Örsundsbroskolan har niorna fått läsa hemma en dag i veckan. Försöket har fungerat så bra att man i höst under perioder kommer att fortsätta med hemstudier för de som vill.
Idén om att plugga hemma kom från Maja Back Träff, som själv går i nian. - När jag låg sjuk hemma í höstas såg jag ett program på TV från en skola i Skåne där eleverna fått bärbara datorer och kunde arbeta hemifrån. Jag tyckte det lät som en jättebra idé, säger hon. Efter att Maja pratat med sin klassföreståndare blev det till sist så att niorna fick prova att läsa hemma en dag i veckan. Lärarna fanns på plats i skolan för att kunna handleda på telefon och de elever som ville fick komma till skolan och arbeta. Hemma försökte man följa det vanliga schemat: - Vi skrev många projektarbeten hemma, och var det något man inte kunde ringde man vännerna eller skolan, säger Frida Hartman. Men Maja Back Träff tror att man bör vara lite äldre för att hemarbetet ska fungera. - Jag tror inte att det skulle fungera för sjuor som är ovana med högstadiet, säger hon. En utvärdering har visat att alla elever har tyckt att det här arbetssättet har fungerat bra. Många av dem som läste hemma tyckte att de kunde jobba mer effektivt, och de som kom till skolan fick istället mer tid med läraren. - Flera elever som inte brukar göra så mycket i skolan har gjort mer när de arbetat hemma. Några har dock inte klarat av att jobba hemma men då har de kommit till skolan istället, säger Karin Berner som är SO-lärare på Örsundsbroskolan. I höst kommer eleverna få möjlighet att under perioder läsa hemma, göra studiebesök eller på andra sätt ha friare undervisning en dag i veckan. - Det känns jättekul. Som tur är tycker rektorn och skolledningen också att det här är bra, säger Maja Back Träff.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".