Nina Ivarsson
Nina Ivarsson. Foto: Johan Thorstensson/Sveriges Radio
#jagvillveta

Barn längtar till fritidsklubben - men får inte komma in

2:49 min

Barn står utanför och vill komma in på fritidsklubben i Gottsunda - men får inte det eftersom föräldrarna inte har betalat, det säger fritidsledaren Nina Ivarsson.

Hon ställer frågan i P4 Upplands valsatsning #jagvillveta.

– Jag vill veta när politikerna i Uppsala ska ta bort avgiften till fritidsklubbar, så att alla barn kan ha en meningsfull fritid.

Det är många barn som kommer på prova-på-veckor, sen får de inte börja eftersom föräldrarna inte har råd, säger Nina. Det kostar 200 kronor per månad. Vilket kan vara mycket, speciellt för den som har 4-5 barn, säger Nina Ivarsson.

– De brukar hänga utanför ibland och fråga: kan vi få prova på en dag till? Eller så står de längtansfullt och tittar in och ber kompisarna komma ut och vara med dem i centrum i stället, säger fritidsledaren Nina Ivarsson.

Vi ställde frågan till kommunalråden i Uppsala Mohamad Hassan (L) och Rickard Malmström (MP). De vill hjälpa barn som av ekonomiska skäl inte får gå på fritidsklubb, men inte genom att den blir avgiftsfri för alla.

– En avgiftsfri fritidsklubb har vi inte råd med i Uppsala. Jag tror mer på en riktad insats till barn. Att skolan eller fritidsklubben har en pott pengar till de barn som inte kan komma in, säger Liberalernas Mohamad Hassan.

Kommer det behöva fortsätta stå barn utanför fritidsklubben och vilja komma in?

– Det tycker jag inte de ska behöva göra. Det görs redan i dag insatser för de här familjerna. Det handlar om att ge de familjerna möjlighet att betala avgiften, säger Rickard Malmström (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista