Operationerna ägde rum på Elisabethsjukhuseti Uppsala.
Operationerna ägde rum på Elisabethsjukhuseti Uppsala. Foto: Thomas Magnusson.

Kritik mot kirurg: Övertro på experimentella ingrepp

2:00 min

Experter riktar hård kritik mot läkaren som IVO-anmälts för operationerna på Elisabethsjukhuset i Uppsala. 20 patienter skadades efter operationerna.

Det var på hösten 2015 som Elisabethsjukhuset började ana oråd. Flera patienter som opererats av en och samma läkare för inklämningssyndrom i höften fick ont och upplevde att de blev sämre efter ingreppen.

23-åriga Arvid som opererades i januari 2016 berättade så här för P4 Uppland.

– Jag har ont jämnt. Jag har fått sluta med all idrott och allt friluftsliv. Det är riktigt tungt. 

Idag bedömer sjukhuset att 20 patienter mellan åren 2014 och 2016 drabbats av allvarliga vårdskador efter att ha opererats av läkaren. Hans lämplighet som kirurg utreds just nu av inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Myndigheten har i sin tur anlitat två experter: Professor Jon Karlsson och överläkare Mikael Sansone, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Båda två är kunniga på den ovanliga och experimentella metod som läkaren använt, där en broskring i höften återskapas med hjälp av titthålskirurgi. Nu har deras utlåtande kommit.

På flera punkter kritiserar de läkarens arbete med patienterna: Utredningarna är bristfälliga, röntgenbilder har övertolkats, och alternativ behandling som sjukgymnastik förbisetts, hävdar de. 

Enligt experterna verkar också läkaren ha tagit beslut att operera väldigt fort. "I de flesta fallen har patienterna blivit uppsatta för operation direkt vid första besöket". 

Sammantaget framkommer bilden av "en övertro på experimentella ingrepp", konstaterar utlåtandet.

Nu ska läkaren få möjlighet att yttra sig och sen räknar IVO med att komma med ett slutgiltigt beslut till hösten. Om han kritiseras kan det leda till en prövotid, där han får utöva sitt yrke under vissa villkor. I grövsta fall kan IVO yrka på att han ska tas ifrån sin läkarlegitimation.

Arvid hoppas att beskedet ska visa om det gjorts något fel just i hans fall.

– Det känns viktigt för mig att få svar på om allt gick rätt till.

P4 Uppland har utan framgång sökt den anmälda läkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista