Pablo Gonzalez och Alaa Al Khatib är två av de nya tandläkarna i Östhammar
Pablo Gonzalez från Spanien och Alaa Al Khatib från Dubai är två av de nya tandläkarna i Östhammar. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Språkpraktik löste tandläkarbristen i Östhammar

2:47 min

För ett år sedan stod Folktandvården i Östhammar utan tandläkare. Men efter en medveten satsning på bland annat språkpraktik är de fullbemannade igen.

Det är brist på tandläkare i hela Sverige och det märktes inte minst i Östhammar förra året. Då hade tre av fyra tandläkare på Folktandvården på orten sagt upp sig. Den fjärde var på väg på föräldraledighet.

– Vi letade febrilt och hade väldigt svårt att hitta tandläkare, säger Anna-Cari Lindh, verksamhetschef på Folktandvården i Östhammar.

På Folktandvården i Östhammar började de rikta sig till tandläkare som utbildats i andra länder än Sverige och satsade på att ge språkpraktik och hjälp med utbildning till svensk tandläkarlegitimation.

En av dem som fick göra språkpraktik är Pablo Gonzalez, som jobbat som tandläkare i Spanien i tio år och som flyttade till Östhammar för ett år sedan. 

– Jag jobbade som tandsköterska i flera månader, då hade jag inga problem med patienter och gick till kurserna. Då kunde vi visa att jag kunde klara mig med patienterna på det sättet, säger han. 

Genom språkpraktiken och extralektioner i svenska genom Region Uppsala klarade Pablo Gonzalez språkkravet ett halvår senare. Och nu är han en av fyra nya tandläkare på orten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista