En häst som tuggar på hö. Foto: Fernando Llano/AP
Arkivbild Foto: Fernando Llano/AP

Kommunal ängsmark i Enköping ger djuren mat

2:08 min

Flera kommuner har erbjudit ängsmark till lantbrukare som på grund av torkan har brist på foder. Under onsdagen var det dags för skörd.

Enköpings kommun är en av flera kommuner i Uppsala län som har erbjudit ängsmark till de lantbrukare som på grund av torkan har brist på foder.

Deltidslantbrukaren Svante Berg, som har ett inackorderingsstall i Örsundsbro, fick under onsdagen åka till Åkersberga utanför Enköping för att slå en ängsmark.

– Ja, det var lite ojämnt och bökigt på ett annat sätt än de vallar somman normalt kör på. Men som de är nu tar vi reda på allt vi kan få, säger Svante Berg.

Anledningen till att Enköping har erbjudit Svante Berg och andra lantbrukare att ta del av och slå ängsmarken är att flera har hört av sig - både kommuninvånare och politiker. Men det finns inte så mycket ytor som kommunen kan erbjuda.

– Eftersom marken inte brukas på det här sättet, så är det många ytor som inte går att använda. De är inte tillgängliga för maskiner eller så är de svårslagna, säger Mona Bergius som är stadsträdgårdsmästare i Enköping.

Hur mycket hjälper det här?

– Jag tror att jag kommer att klara mig en vecka på det jag kan få ihop här, säger deltidslantbrukaren Svante Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista