Man i svart tröja framifrån
Läkaren Johan Månflod tycker att intygsskrivandet tar för mycket tid i mötet med patienterna. Foto: Sveriges Radio

Läkare viral efter kritik mot Försäkringskassan

3:10 min

Läkaren Johan Månflod menar att Försäkringskassans regler på intygsskrivande gör att läkare blir utbrända. Försäkringskassan delar inte hans bild.

Läkaren Johan Månflod menar att Försäkringskassans striktare regler på intygsskrivande bland annat gör att läkare blir utbrända.

Hans kritik har delats tusentals gånger på sociala medier.

- Det viktigaste som sker i vården är mötet mellan patient och vårdgivare, och jag har upplevt att de nya intygen gör att vi får fel fokus och missar saker, säger Johan Månflod.

- Vårt arbete bygger på empati och förståelse. Det bygger på att vi ska få våra patienters förtroende. Intygsskrivandet gör att vi tappar bort meningen med våra jobb. Vi får en helt annan roll som vi varken vill eller kan ha, säger han.

Försäkringskassan skriver i ett mejl till P4 Uppland att de inte delar Johan Månflods bild och att andelen kompletteringar av läkarintyg inte har ökat, däremot antalet till följd av fler sjukskrivningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".