En fruktdisk med äpplen, päron och citrusfrukter. Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix.
Arkivbild. Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix

Foderexpert: Bortskänkt mat ska hålla livsmedelskvalitet

1:59 min

I spåren av torkan har flera butiker valt att bidra med att skänka bort överbliven mat som istället kan bli foder. Men vad gäller för bortskänkt mat?

Bristen på foder till följd av torkan i landet oroar många lantbrukare. Samtidigt är det fler som engagerar sig för att göra något åt saken, bland annat flera matbutiker som valt att skänka bort överbliven mat till lantbrukares djur. Men vad gäller i så fall?

– Ja, det finns en möjlighet att göra det. Tidigare var man tvungen att registrera sig som foderföretagare, men idag kan man skänka det i form av livsmedel. Men då ska det vara av livsmedelskvalitet, säger Kjell Wejdemar som är foderexpert på Jordbruksverket.

När är det inte tjänligt?

– Det finns en tydlig gräns, till exempel när livsmedel har möglat. Sen är det lantbrukaren som har det juridiska ansvaret när livsmedlet så att säga konverteras till foder. Men animaliska produkter är inte att tänka på.

En av alla dem butiker som valt att skänka bort mat till förmån för lokala lantbrukare och deras djur, är Max Curovacs butik i Storvreta.

– Det handlar om frukt och grönt som har fått lite skador, men som fortfarande har lika bra kvalitet, säger butikschefen Max Curovac.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista