Miljöpartilista står fast trots protester

Miljöpartiet i Uppsala län kommer inte att ändra på den lista till landstingsvalet som tidigare fastställts. Det står klart efter gårdagens möte i partiet, som hölls efter att en stor grupp medlemmar kritiserat det sätt på vilket landstingslistan för den mellersta valkretsen tillkom.
Beslutet vid miljöpartiets föreningsstämma i går blev alltså att landstingslistan med Johan Edstav som första namn står fast. Det var vid det ordinarie årsmötet i mars som miljöpartiet klubbade den omdiskuterade listan över personer som ska kandidera i landstingsfullmäktigevalet i höst. På listans förstaplats hamnade Johan Edstav som hade fått flest röster i provvalet. Men flera partimedlemmar ansåg att det låg en kupp bakom Johan Edstavs framgång i provvalet. de pekade främst på två saker: Miljöpartiet i länet fick i anslutning till provvalet plötsligt 43 nya medlemmar, och många medlemmar hade utnyttjat röstsystemet på ett ovanligt sätt. I stället för att, som det är tänkt, gradera kandidaterna genom att ge olika mycket poäng till dem, så hade de bara gett maxpoäng till Johan Edstav och inget till någon annan, vilket gett honom ett stort försprång. Kandidater hoppade av I samband med årsmötet valde flera partimedlemmar som hade ställt upp på att kandidera till landstingsfullmäktige att hoppa av listan i protest mot vad de ansåg vara en provvalskupp. Många medlemmar menar att det också finns en djupare klyfta i partiet, som dels beror på att olika grupper står olika långt till höger eller vänster politiskt, dels grundar sig i den interna striden kring amalgamenheten för några år sedan, där Johan Edstav och flera miljöpartistiska landstingspolitiker stod på olika sidor. För liten majoritet Efter årsmötet krävde en stor mängd miljöpartister ett extra årsmöte för att diskutera frågan och kunna förändra den fastslagna listan. Nui hölls i går föreningsstämma, där det krävdes två tredjedels majoritet för att kunna få till stånd en förändring. Vid voteringen avgavs 38 röster för att listan skulle förändras, och bara 22 röster mot en förändring, men det räckte alltså inte för att riva upp årsmötesbeslutet från i mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista